Geluidsabsorptie versus geluidsisolatie,
what's in a name?

Laten we beginnen met geluidsabsorptie...

Zoals het woord het zelf al aangeeft is geluidsabsorptie gericht op het absorberen van geluid binnen een ruimte. Elke geluidsbron binnen een ruimte produceert geluidsgolven, welke zich doorheen de ruimte verplaatsen en teruggekaatst worden door harde oppervlaktes en geabsorbeerd worden door zachte materialen. Beton, steen en glas zijn dus allemaal oppervlaktes die geluidsgolven weerkaatsen en ervoor zorgen dat er galm kan ontstaan in een ruimte. Indien er in een ruimte onvoldoende zachte materialen aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld gordijnen of geluiddempende materialen zal dit leiden tot een onaangename galm in deze ruimte. Afhankelijk van het gebruik van een ruimte is het belangrijk dat de akoestiek geoptimaliseerd kan worden. Uiteraard is de akoestiek in een bergruimte van veel minder belang dan bijvoorbeeld deze in een woonkamer, bureau of vergaderruimte. In sommige gevallen is ze zelfs van cruciaal belang om een ruimte te laten functioneren, hierbij denken we dan bijvoorbeeld aan een geluidsopname studio, home cinema of videoconferentie ruimte.
De absorptiegraad van materialen wordt gemeten in een nagalmkamer en uitgedrukt in een ALPHA coëfficiënt, waarbij een hogere waarde wijst op een betere absorptie van de geluidsgolven.
Er zijn tal van materialen, zoals gordijnen, meubels en planten die voor geluidsabsorptie zorgen en in veel gevallen ervoor zorgen dat er geen bijkomende extra voorzieningen getroffen moeten worden om de akoestiek binnen de ruimte tot een aanvaardbaar niveau te brengen. In een aantal gevallen is een verbeterde akoestiek en geluidsabsorptie echter noodzakelijk en dienen er bijkomende zachte materialen aan de ruimte toegevoegd te worden om tot een optimale akoestiek te komen.
Hiervoor kan oa gebruik gemaakt worden van de akoestische panelen van WoolWood. Wil je de akoestiek beperkt verbeteren, of wens je een ruimte gewoon een leuke extra touch te geven dan kan je de akoestisch panelen rechtstreeks met montage kit bevestigen op een muur of plafond. Wens je echter de weerkaatsing van geluidsgolven maximaal te absorberen en de akoestiek volledig te optimaliseren, dan adviseren we om een systeemwand te bouwen waarbij je achter de akoestische panelen nog een bijkomend akoestisch absorberend materiaal gebruikt. Uiteraard adviseren we jou hierin graag.

 

wtcb geluidsabsorptiecoefficient woolwood systeemwand akoestische panelen

 

Geluidsisolatie vraagt een andere aanpak...

Geluidsisolatie is het voorkomen dat het geluid zich verplaatst tussen verschillende ruimtes. Dit kan geluid van een naastgelegen kamer of buur zijn, maar dit is bijvoorbeeld ook het verkeersgeluid dat je binnen kan horen. Een goede geluidsisolatie zorgt ervoor dat het geluid niet van de ene naar de andere ruimte kan. In de praktijk kan dit bekomen worden door te werken met materialen die een hoge massa en densiteit bezitten en minstens even belangrijk, volledig luchtdicht geïnstalleerd worden. Zelfs kleine kieren en spleten kunnen voor grote geluidslekkages zorgen waardoor het gebruik van goede geluidsisolatie materialen volledig teniet gedaan kan worden.
Door de hoge massa en densiteit van deze materialen zullen de geluidsgolven weerkaatst worden en de achterliggende ruimte niet kunnen bereiken.
Jammer genoeg is dit effect, waarbij de geluidsgolven maximaal weerkaatst worden, enkel wenselijk aan de andere kant van de geluidsbron. Indien deze harde materialen ervoor zorgen dat het geluid binnen de gebruiksruimte ook weerkaatst zal worden ontstaat er galm, wat zal leiden tot een onaangename akoestiek in de ruimte. Gelukkig kunnen we dit makkelijk opvangen met behulp van geluidsabsorptie, iets waarover je hierboven reeds het nodige kon terugvinden.

 

In realiteit veelal een combinatie van factoren...

Veel ruimtes in gebouwen hebben last van een vervelende galm, de geluidscondities zijn niet ideaal. Het is niet aangenaam om een gesprek te hebben met iemand in een ruimte met slechte akoestiek. Dit kom je wel eens tegen in restaurants, op scholen, in kantoren, ...
Weerkaatsing van geluid ontstaat wanneer geluidsgolven een hard oppervlak raken en in de ruimte blijven reflecteren. Om het reflecteren van het geluid tegen te gaan dienen de geluidsgolven gebroken en geabsorbeerd te worden.

Indien je twijfelt welke variant het beste in jouw project past bestel dan een of meerdere stalen.  De waarde van deze stalen en de verzending ervan worden volledig terugbetaald bij een latere bestelling.

Stalen van onze akoestische panelen

De voordelen van akoestische panelen van WoolWood:

  • verbeter onmiddellijk de akoestiek in de ruimte
  • maakt dat het aangenaam vertoeven is
  • creëer rust in de ruimte
  • voeg je een visuele eyecatcher toe aan de kamer
  • verminder je stress en verbeter je je welzijn

 Thuiskantoor met akoestische panelen

Akoestische panelen op maat van jouw ruimte

De akoestische panelen van WoolWood zijn bovendien beschikbaar in tal van verschillende visuele varianten waarmee je voor elke ruimte of interieurstijl wel een passende oplossing kan creëren. En of je de panelen nu verticaal of horizontaal tegen de muur of plafond monteert, de akoestische kwaliteiten blijven altijd bewaard!

Zo zijn er akoestische panelen in volgende varianten beschikbaar:

De akoestische panelen van WoolWood zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen. Je kan kiezen voor de standaard afmeting van:
2400 x 600mm (B x H) met een dikte van 22mm, maar de akoestische wandpanelen kunnen ook in de extra lange afmeting van 3040 x 600mm (B x H) met dezelfde dikte van 22mm geleverd worden.

varianten van akoestische panelen

Een aangename binnenruimte met akoestische panelen

Je zal merken dat het veel aangenamer en comfortabeler is om in een ruimte te vertoeven waar de akoestiek goed is. Soms zal je heel snel merken dat een slechte akoestiek voor veel stress en irritatie kan zorgen! In andere situaties is het veel subtieler en zal het je misschien niet direct opvallen, maar merk je bv. dat bij langdurige blootstelling aan geluidsoverlast en galm kan zorgen voor hoofdpijn.  Door het simpelweg plaatsen van een akoestisch wandpaneel van WoolWood met akoestische houten latten zorg je voor instant rust in je ruimte.

Onze voor gemonteerde houten lamellenwanden met zijn gemaakt uit 3 duurzame producten: het vilt dat vervaardigd is uit gerecycleerde PET flessen (lichtgrijs of zwart), MDF (licht of zwart) waarop een laagje fineer zit.

Wij hebben steeds 5 varianten houten lamellenwanden in voorraad:

Alle onderdelen voor onze houten akoestische panelen komen uit België en de panelen worden gemonteerd bij een maatwerkbedrijf in Antwerpen.   Zo zorgen we ervoor dat onze sociale impact gemaximaliseerd is en en onze ecologische impact geminimaliseerd is.