STIL ÉN VEILIG: DE BRANDVEILIGHEID VAN AKOESTISCHE WANDPANELEN ONDER DE LOEP!

Wanneer je denkt aan akoestische wandpanelen, denk je waarschijnlijk eerst aan hun fluisterstille magie, het vermogen om galmende ruimtes te transformeren in serene heiligdommen van geluid. Maar wist je dat er achter die rust ook een schild van veiligheid schuilt? Jawel, naast hun geluiddempende kwaliteiten spelen deze panelen ook een cruciale rol in brandveiligheid. In dit artikel gaan we even dieper in op de eisen waaraan onze akoestische wandpanelen kunnen en soms ook moeten voldoen.

In België en Nederland zijn de regels omtrent de brandveiligheid van bouwmaterialen voornamelijk gebaseerd op Europese normen. De voornaamste norm die de brandreactie en brandweerstand van bouwmaterialen bepaalt, is de EN 13501-reeks en meer bepaald het EN 13501-1 deel behandelt de classificatie van bouwproducten en bouwelementen op basis van hun brandgedrag. Het definieert categorieën zoals A1, A2, B, etc. (voor brandreactie) en s1, s2, s3 (voor rookproductie) en d0, d1, d2 (voor brandende druppels en deeltjes).

De brandeisen voor bouwmaterialen, en specifiek voor de binnen afwerking zoals akoestische wandpanelen, zijn ontworpen om de verspreiding van vlammen te verminderen en de productie van rook en toxische gassen te beperken in geval van brand. Deze eisen variëren afhankelijk van het gebruik van het gebouw (privaat of openbaar). Hier is een diepgaandere blik op de brandeisen voor wandafwerking in zowel private als openbare gebouwen:

Private Gebouwen (bijvoorbeeld woningen):

Brandreactie: Voor privégebouwen is het essentieel dat de wandafwerking voldoet aan een minimale brandreactie-eis. Dit houdt in dat het materiaal de verspreiding van vlammen moet beperken. De materialen worden meestal gecategoriseerd op basis van hun reactie op vuur, met categorieën variërend van A1 (niet-brandbaar) tot F (zeer brandbaar).

Rookproductie: Hoewel de eisen minder streng zijn dan voor openbare gebouwen, wordt van wandafwerking in privéwoningen nog steeds verwacht dat ze een minimale hoeveelheid rook produceren tijdens een brand.

Openbare Gebouwen (bijvoorbeeld scholen, kantoren, winkels):

  • Brandreactie: De eisen voor wandafwerking in openbare gebouwen zijn over het algemeen strenger dan voor privégebouwen. Gezien het hogere risico en het potentieel grotere aantal gebruikers, moeten de materialen in veel gevallen voldoen aan de strengere categorieën voor brandreactie (zoals A1 of A2).
  • Rookproductie: In openbare gebouwen is de beperking van rookproductie cruciaal om veilige evacuatie te waarborgen. Wandafwerking in dergelijke gebouwen moet voldoen aan strikte eisen voor rookproductie, met een classificatie die varieert van s1 (weinig rook) tot s3 (veel rook).
  • Druppelvorming: Voor openbare gebouwen kan er ook aandacht zijn voor het voorkomen van brandende druppels of deeltjes die kunnen ontstaan bij verhitting van sommige materialen. Dit wordt aangegeven met de classificaties d0 (geen druppels), d1 (enkele druppels) en d2 (aanzienlijke druppels).

Het is belangrijk om op te merken dat de specifieke eisen kunnen variëren afhankelijk van het type openbaar gebouw. Bijvoorbeeld, een ziekenhuis kan strengere eisen hebben dan een kantoorgebouw vanwege de aanwezigheid van minder mobiele personen.

Indien je akoestische wandpanelen wenst te gebruiken waarvoor specifieke eisen mbt de brandveiligheid kunnen we je bij WoolWood zeker verder helpen.  Afhankelijk van de noden en/of eisen van je project kunnen we ervoor zorgen dat de panelen voldoen aan de gestelde eisen.   Omdat we lokaal produceren hebben we immers ook de mogelijkheid om onze panelen te produceren met grondstoffen waarvoor reeds de nodige brandveiligheidstesten beschikbaar zijn.

Aarzel niet om ons te contacteren om je volgende project met ons te bespreken.
We bekijken graag de mogelijkheden om je project zowel visueel, akoestisch als ook op vlak van brandveiligheid naar een hoger niveau te tillen.


HOE INTEGREER JE EEN BUREAURUIMTE IN DE LIVING